Cardpool

Ondanks dat de cardpool maar uit 883 unieke kaarten bestaat, is het meta met zo'n 40 decktypen - met op hun beurt weer de nodige verbasteringen en blends - behoorlijk divers te noemen. Er zijn viable decks voor alle gangbare strategieën: Aggro, Control, Combo en Midrange. Kijk eens op Wak-Wak.se om een idee te krijgen van welke archetypes speelbaar zijn.

De cardpool beschikt over relatief sterke removal (zoals Swords to Plowshares, Lightning Bolt en Chain Lightning) ten opzichte van de beschikbare creatures. Het is daarbij soms wat passen en meten om creature-based strategieën goed te laten werken. Door deze onbalans zijn decks zoals The Deck, dat zich focust op removal (Plows, Disenchant) in combinatie met countermagic (Mana Drain, Counterspell) en card advantage (Jayemdae Tome, Braingeyser, Mind Twist), behoorlijk dominant. Gelukkig zijn er een aantal prima speelbare creatures in voornamelijk Arabian Nights (zoals Kird Ape, Serendib Efreet, Erhnam Djinn en zijn duistere neef Juzam Djinn) die goed speelbaar zijn en het nodige tegenwicht bieden.

Omdat winst niet per definitie aan de top van de prioriteitenlijst prijkt, worden er regelmatig janky builds gebrouwen en gespeeld: (suboptimale) decks met vergezochte of lastig op tafel te krijgen interacties tussen meerdere kaarten (Leprechaun Ward is zo'n deck), of kaarten die zorgen voor een bijzondere gamestate (Lich), thematisch zijn (Elephant Deck, Alpha-only deck) of gewoonweg omdat ze een fraai voorkomen hebben of iconisch zijn (Shivan Dragon).

Staples

Ondanks dat de cardpool toch al bijna een kwart eeuw ongewijzigd is, blijven spelers onverminderd op de kaarten broeden en trekken spelers regelmatig met nieuwe builds ten strijde. Aan variatie dus geen gebrek. Het mijden van de gebaande paden wordt in diverse communities zelfs aangemoedigd door speciale prijzen voor creatieve decks.

Om een idee te krijgen van kaarten die je veel op tafel ziet liggen:

Wit: Swords to Plowshares, Disenchant, Balance, Savannah Lions, Serra Angel, Armageddon, White Knight.

Blauw: Ancestral Recall, Time Walk, Timetwister, Braingeyser, Serendib Efreet, Mana Drain, Counterspell, Recall, Control Magic.

Rood: Lightning Bolt, Kird Ape, Chain Lightning, Wheel of Fortune, Sedge Troll, Atog, Red Elemental Blast, Blood Moon.

Zwart: Demonic Tutor, Mind Twist, Hypnotic Specter, Juzam Djinn, Sinkhole, Black Knight, Dark Ritual.

Groen: Regrowth, Erhnam Djinn, Giant Growth, Berserk, Llanowar Elves, Sylvan Library.

Artifact: Sol Ring, Chaos Orb, Black Lotus, Moxen, Mana Vault.

Land: Mishra's Factory, Strip Mine, Library of Alexandria, City of Brass, Maze of Ith, Pendelhaven.

Agenda

Frost Giant Cup #1

7 oktober 2018
Aanvang 10:00, Hilversum

5th Gathering of the Knight of Thorn

8 december 2018
Aanvang 09:30, Deventer