Over 93/94

Old School is een eigenlijk een overkoepelende term voor diverse varianten op een officieus - en dus niet door WotC gereguleerd - format dat zich richt op de beginperiode (1993, 1994) van Magic the Gathering. 93/94 is daarbij veruit het populairst en tevens het oorspronkelijke Old School format en is ontstaan in Gothenburg, Zweden in 2007.

Na 93/94 is Eternal Central Old School in de United States een goede tweede. De (subtiele) verschillen zitten 'm voornamelijk in het al dan niet toestaan van reprints, toegestane sets (wel/geen Fallen Empires), ban- en restrictedlijst en bescheiden variaties in spelregels (bijv. manaburn).

Er zijn in totaal zeven sets toegestaan uit de periode 1993-1994: de coresets Alpha (augustus ’93), Beta (oktober ’93) en Unlimited (december ’93) en de expansiesets Arabian Nights (december ’93), Antiquities (maart ’94), Legends (juni ’94) en The Dark (augustus ’94).

Revised (april ’94) en Fallen Empires (november ’94) zijn strikt genomen ook onderdeel van die periode, maar omdat de printruns - in vergelijking met hun voorgangers - enorm zijn, hebben de Zweden besloten deze sets buiten beschouwing te laten. 93/94 probeert de tijd en moeite die je in die periode moest steken om aan de juiste kaarten te komen te simuleren. De beschikbaarheid was ook toen al zéér bescheiden, en Revised en Fallen Empires zijn daarvoor dus gewoonweg te eenvoudig te verkrijgen.

Om die reden zijn reprints en proxies volgens de strikte Zweedse regels van 93/94 expliciet niet toegestaan. Hun filosofie is simpel: je speelt met wat je hebt en speurt naar wat je nodig hebt. Bij de Dutch Old School Guild zitten we daar wat ontspannener in: omdat we nieuwe spelers willen aanmoedigen om het formaat op te pakken vinden wij reprints (zij het same art, old frame) prima.

Qua ruling worden in 93/94 de huidige regels aangehouden. Dat gaat dus soms net even anders dan vroeger: mana burn bestaat niet meer, continuous artifacts blijven actief als ze getapt worden en tapped creatures doen combat damage. Bij de Eternal Central variant spelen ze overigens nog wel met mana burn.

Spelers & Feel

Old School wordt voornamelijk gespeeld door spelers in de leeftijdscategorie dertig tot veertig. Niet alleen omdat de kaarten best kostbaar zijn maar vooral omdat de nostalgie uit die periode als tieners van toen, de dertigers (en vooruit, veertigers) van nu zijn. Het sentiment om kaarten te bezitten en te spelen die vroeger onbereikbaar leken, speelt daarbij een grote factor.

We zien verrassend veel herintreders: mensen die als tiener, twintiger Magic speelden maar gestopt waren, nu lucht krijgen van Old School en daarom het spelen en verzamelen na tien, twintig jaar weer oppakken. Hopelijk heb je je kaarten nooit van de hand gedaan.

Qua gameplay en sfeer is 93/94 erg ontspannen en gemoedelijk te noemen. Bij Old School gaat het beneden gemiddeld om het winnen van het spel. Spelers vinden het gewoonweg te gek om elkaar om oren te slaan met Juzam Djinns, Shivan Dragons en Fireballs waarbij de pot pakken leuk meegenomen is, maar het vooral gaat om de gezelligheid en het kunnen spelen van die prachtige oude kaarten. Old School wordt - more often than not - gespeeld met speciaalbier op tafel.

Geografisch wordt 93/94 in meer of minder mate over de hele wereld gespeeld. Koplopers in Europa zijn Zweden (for obvious reasons) en Italië. Ook in Duitsland (en gelukkig nu Nederland) is Old School echter in opkomst.

Omdat niet iedereen de luxe heeft van de nabijheid van collega Old School spelers, wordt 93/94 ook veel over Skype gespeeld. Spelers over de hele wereld spelen dan met elkaar via de webcam, onder het motto wie niet talrijk is, moet streamen. Spelers organiseren zichzelf via sociale media (Facebook en Slack) en nodigen vanuit daar mpelers uit tot het spelen van games over het Internet. Omdat dit typische kitchentable games zijn waarbij spelers nieuwe builds uitproberen en playtesten, ligt het percentage fundecks dat hier gespeeld aanzienlijk hoger dan tijdens een tournament.

Jaarlijks vindt N00bcon plaats (het "officiële" wereldkampioenschap) in Gothenburg. In 2016 (n00bcon #8) was het tournarment volgeboekt met 70 spelers. In 2017 (#9) is de capaciteit opgerekt tot 102 spelers, waarbij er ook nog eens zo'n 40 spelers op de reservelijst stonden en werden er qualifier matches gespeeld over Skype. Vanaf 2018 (het tienjarig jubileum) is deelname slechts nog op uitnodiging mogelijk.

Agenda

Frost Giant Cup #1

7 oktober 2018
Aanvang 10:00, Hilversum

5th Gathering of the Knight of Thorn

8 december 2018
Aanvang 09:30, Deventer